Lokalne tradycje mazowieckie

Dziedzictwo kulinarne Mazowsza

Nie ma jednego, sztandarowego mazowieckiego produktu kulinarnego. Jest ich wiele – dzięki temu można docenić niezwykłą obfitość i różnorodność dziedzictwa tego regionu w dziedzinie kulinariów. W obrębie obecnego województwa mazowieckiego znajdują się ziemie o odmiennych tradycjach, nie tylko kulinarnych – to krainy o zróżnicowanym kolorycie, spadkobierczynie bogatej lokalnej tożsamości. Jest i „rdzenne Mazowsze”, Mazowsze Północne (tzw. Stare Mazowsze), Podlasie, a także część Małopolski.

 

Najbardziej wyraziste etnograficznie są w tych granicach Kurpie, do dzisiaj podkreślające swą odrębność w wielu dziedzinach (jak np. strój i przywiązanie do swych tradycji kulinarnych). Inne regiony województwa również posiadają swoje bogactwo, wyrażane poprzez kontynuowane pokoleniowo tradycje, związane z pożywieniem, sposobem jego produkcji, przygotowywania, doboru składników i podania. Każdy region, subregion, wieś, a nawet rodzina mają swoje tradycyjne, ulubione potrawy, wykonywane według sprawdzonych receptur. Niektóre są chronione rodzinnymi tajemnicami, przekazywanymi z pokolenia na pokolenie – można zatem poznać ich smak, jednak przepis nie zostanie nam udostępniony.

Czasy globalizacji sprzyjają także glokalizacji. Powraca się do lokalnych tradycji, ważna staje się wspólnotowość, wyrażana na różne sposoby, np. poprzez „dzielenie” się doświadczeniem i dziedzictwem kulinarnym podczas festynów, kiermaszów i biesiad. W ostatnich latach wzrosła także świadomość żywieniowa, pojawiły się programy promujące zdrową żywność, zaczęto doceniać produkty pochodzące z lokalnych odmian roślin i ekologicznych gospodarstw, które w produkcji warzyw i owoców nie używają środków ochrony roślin. Ten trend pojawił się także z tęsknoty za smakami dzieciństwa, gdy w nadmiarze zaczęła nas otaczać żywność wysoko przetworzona, ogólnodostępna, o powtarzalnych i dostępnych dla wszystkich smakach. Dziedzictwo kulinarne ma ścisły związek z zachowaniem biologicznej różnorodności w rolnictwie. A dla nas konsumentów znaczy to tyle, co smaczniej i zdrowiej się odżywiać.

 

Źródło: mazowieckiszlaktradycji.com

Fafernuchy

Autor Zdjęcia: Shutterstock/beszamel.se.pl

Babka ziemniaczana siedlecka

Fot. polskatradycja.pl

Sójka Mazowiecka

Źródło: mazowieckiszlaktradycji.com